Jermenski krastavac za vegetarijance

Ova zanimljiva vrsta povrća u ranoj fazi zrenja ukusom i izgledom podseća na krastavac i upotrebljava se kao
krastavac. Prihvaćeno je mišljenje da po ukusu spada u najbolje krastavce. Posebno ga vole oni koji teško vare obične krastavce. Kora nema gorčine, pa se ne mora ljuštiti pre pripreme.

U zrelom stanju konzumira se kao vrlo ukusna dinja. Botaničko ime imu je Cucumis melo var. Flexuosus, a drugi nazivi su zmijoliki krastavac i jermenska dinja, dok ga na engleskon govornom području zovu Armeni an cucumber, yard-long cucumber snake cucumber.

Jermenski krastavac botanički je dinja iz roda Cucumis, porodice Cucurbitaceae, ali po ukusu i obliku liči na krastavac. Ova zanimljiva vrsta ne postaje gorka ni tokom sušnih perioda. Može da naraste i do 70 cm, ali najizraženiji ukus ima pri dužini od 30-40 cm.
jermenski krastavac
U zrelom stanju kao – dinja
U ranoj fazi zrenja plod je, zavisno od sorte, bledozelene do tamnozelene boje i ima ukus krastavca, pa se upotrebljava kao običan krastavac, svež ili ukiseljen. U kasnijoj fazi plod dobija žuču boju i ukus dinje, pa se i koristi kao dinja. Setva se obavlja direktno na mestu rasta, od kraja aprila do juna. Može se gajiti i iz rasada, ali takve biljke kasnije nešto sporije napreduju, manje su otporne na bolesti i daju nešto slabiji rod od onih iz direktne setve. Koristi od uzgoja iz rasada mogu imati proizvođači kojima inače puževi ili ptice pojedu mlade biljčice (jako vole krastavce). Setvu za rasad vršimo u zasebne posudice ili kontejnere, 3-4 nedelje pre planiranog roka presađivanja. Posle nicanja mlad rasad treba preseliti na hladnije mesto, da bismo izbegli previše brz početni rast i naglo izduživanje stabljike, jer su takve biljke kasnije krhke i vrlo osetljive na jak vetar. Za rast preferira sunčanu poziciju i dobro nadubreno zemljište. Iako relativno dobro podnosi sušu, tokom sušnijih perioda treba ga redovno zalivati kao i sve druge krastavce.

Dobro uspeva i na tlu i uz pritku, s tim što uzgoj uz pritku daje nešto ravnije plodove. Iako ima jake i duge vitice za prihvatanje, nije izrazito dobar penjač. Vitke se teško opliću oko tankih pritki, pa mu se kod uzgoja uz mrežu mora povremeno pomoći uplitanjem mladih izbojaka u okca mreže ili povezivanjem.

Recept sa sajta prirodnoizdravo.com SALATA SA JERMENSKIM KRASTAVCEM
SASTOJCI:
1 šolja isečenog krastavca
1 crvena paprika isečena na trakice (sveza ili iz tegle)
1 šolja naseckanog mladog spanaća ili mlade blitve
PRELIV:
1 kašika soka od limuna
kašičice maka
so i biber
Sastojke promešati i preliti preko salate.


loading...